tirsdag 29. mars 2011

BlomsterNessie (#2)

Endelig kom jeg meg ut i sola med kamera og skjerf, og Nessie #2 ser ikke så værst ut nå *juble* Det som starta som en begredelig knorteNessie har blitt fornya og tatt inn i varmen. Og ikke minst, i dag har jeg brukt det for første gang =)


    The facts:
  • Garn: Naturhvit Camelia fra Drops (utgått garntype)

  • Mengde: 120 g

  • Pinnenr: 4 mm (og 3,75mm heklenål til avfelling + heklenål 3mm til blomstene)

  • Mønster: Nessie med bobler over 305m

Gjenfødt Nessie!

Nessie #2 var etter min mening fullstendig mislykket. Boblene jeg prøvde å strikke endte opp som en rad knorter, og stakkars Nessie har ligget her fullstendig ubrukt og til spott og spe. Men nå skal den frem i lyset igjen, for knorteNessie har nemlig blitt forvandlet til blomsterNessie! =D

En smule kjedelig å hekle noenog70 "blomster", for ikke å snakke om de 2 x noenog70 trådendene jeg måtte feste. Men jeg syns jeg fant en forholdsvis kjapp og grei løsning likevel, så da må jeg såklart dele. Om ikke annet trenger jeg notatene selv til ev. senere bruk, susete som jeg er ;-)

Her er jeg halvveis omtrent, med ekle knorter til venstre og nye (våger jeg å si?) praktfulle (ja!) blomster til høyre =D Etter flere kilo med gremmelse over stygge knorter kom jeg til å tenke på at alt som kanskje skulle til var noen kronblad, og noen prøve og feileblomster etterpå endte jeg opp med følgende: (Advarsel: teskje-forklaring!)

Oppskrift på kronblad til knortedekorering. Snurr tråden to ganger rundt to fingre for å lage en ring. Ta forsiktig tak i ringen, og fest tråden ved å hekle to fm i ringen. (Den første fm blir ikke "hel", så det syns ikke at det starter med to.) Så hekles det * 4 lm, 1 fm i ringen* 6 ganger.

Klipp tråden og trekk ut siste løkke. Bildet viser tre stadier av kronbladringen. Siste finish før de kan tres utenpå en knort er å stramme til den innerste løkka så det blir enklere å feste den: Trekk forsiktig i den løse trådenden så du ser hvilke av de to ringene som er "først". Så trekker du i denne (første) løkka til ringen blir litt større enn knortene. Etter noen ganger begynner du å se hvilken ring du må stramme til, så da slipper du å dra i enden først =)

Her ser du en knort midt i "bekransningen" midt i bildet. Det er bare å tre den på, trekke knorten godt ut og stramme til. Først løkka, så den løse trådenden. Samle kronbladene ved å sy et maskesting fra siste til første kronblad, og fest trådene etterpå.

Trådene festa jeg som om det skulle være en knapp: Et knutesting, stram til, dra tråden tvers gjennom og ut av midten på knorten. Klipp av trådene inntil blomsten.

Jeg laget ca 20 ringer om gangen før jeg begynte festinga, skikkelig samlebåndarbeide!






Som vanlig har jeg ikke noe godt bilde av det ferdige prosjektet, men jeg skal gjøre mitt beste for å få lagt ut noe senere =)

Blæ...

Har så lyst til å fikse opp bloggen min litt, men det er visst ikke så lett... Fonter og bakgrunner og sidefelt og farger og bredder og høyder og andre mystiske ting lager krøll inne i hodet mitt så nå vet jeg ikke hva som er opp og ned på den lenger. Bloggen altså. Og aller helst vil jeg jo strikke i stedet! Også har jeg tatt bilder og tenkte jeg skulle legge de ut her, men bloggen var for stygg så da kjørte jeg meg visst fast i bare tull og fanteri.

Fnis, det er ikke greit ;-)

Uansett, det var ikke meninga å lage noen blomsterblogg altså. Det vil jeg ha meg frabedt. Og det går nok over om (forhåpentligvis) ikke så altfor lenge =)


Men over til litt mer strikkerelaterte ting. Jeg har endelig fått tatt et bilde av en genser jeg strikka for... uhm, nesten 4 mnd siden faktisk! Merkelig at jeg aldri får somla meg til å legge ut bilder av "skikkelige" ting jeg lager, men strør rundt meg med blogginnlegg om deling av tråder og sokkestrikking?! =p

Genseren har ihvertfall blitt stor nok til å holde minst en sesong til, og er både varm og myk. Sara klassifiserer den dessuten som en "dansekjole", så det kan ikke bli stort bedre.

Hun har forresten på seg hjemmestrikka lue, votter og sokker i tillegg til genseren. Betyr det at jeg må fokusere på strikkebukse neste gang? =D

fredag 25. mars 2011

Saras Kittylue

Husker ikke helt hvor jeg fikk basillen, men jeg fikk ihvertfall plutselig lyst til å lage Kittylue til lillesnuppa. Fant mønster til en veldig enkel lue, men hadde lyst til å strikke den rundt fra toppen i stedet for å lage en remse som måtte brettes og sys sammen i hver side. Så dette er min egen variant av Kittylue:
(OBS! Mønsteret er ikke korrekturlest og jeg har null erfaring i å skrive mønster til andre)

The Facts:
Garn: New Zealand Lammeuld, hvit
Mengde: 40 g
Pinnenr: 4 mm
Mønster: Inspirert av flyffyhelens Kitty Hat

La opp 120m med Tyrkisk opplegg (60 runder rundt 2 pinner). Strikka glattstrikk til jeg hadde en pose som var ca 23cm lang fra bretten. Avslutta med 4 omganger ribbestrikk (2 rett, 2 vrang).

Brukte heklenål (3mm) og hekla sammen 2 og 2 masker med *1 fm, 3 lm, kast, 1 kjedemaske i første lm, 1 kast, trekk gjennom alle tre løkkene*. Gjenta ut raden.

Sydde inn to trådender, og så var lua klar for toving! Vaska den to ganger sammen med utedressen til mini i vaskemaskinen på 40 grader med milo.

Hekla en oval sirkel til nese, og en blomst til pynt. Begge deler ble tova før jeg sydde dem på sammen med litt perler på blomsten, og sorte knapper til øyne. Brukte vanlig sytråd til bartene.


Blomst: Heklenål 3mm, NZ lammeuld. Snurra tråden 5 ganger rundt pekefingeren og festa tråden med en fm.
1) 15 fm rundt ringen, 1 kjm i første fastmaske.
2) 1 lm, 1 fm i samme fm. *3 lm, 1 fm i tredje fm * 4 ganger. 3 lm, 1 kjm i første fm.
3) I hver luftmaskebue hekles det: *1 fm, 1 lm, 5 st, 1 lm, 1 fm *. Avslutt med 1 kjm i første fm.
4) Brett kronbladene fremover og hekle 1 kjm rundt første fm i omg. 2 (bak). *5 lm, 1 fm rundt neste fm i rad 2 * 4 ganger. Avslutt med 5 fm, 1 kjm i første kjm.
5) I hver luftmaskebue: *1 fm, 1 lm, 2 st, 1 lm, 5 dst, 1 lm, 2 st, 1 lm, 1 fm. * Avslutt med 1 kjm i første lm og fest tråder.

torsdag 24. mars 2011

Litt toving gjør underverker...

Før jul strikka jeg en tunika til Sara, av New Zealand lammeuld og en tynn sølvtråd. Syns den blei fin, men altfor kort! Etter kort tid bestemte jeg meg derfor for at jeg skulle strikke på et par mønsterrapporter ekstra - men da endte jeg opp med en altfor lang og smal greie som så glissen og tragisk ut. Sukk.

Da jeg skulle tove Kittylua til Sara så jeg tilfeldigvis kjolen ligge i en krøll, og tenkte "hvorfor ikke?". Den som intet våger osv, så kjolen fikk bli med på første toverunde. Var spennende å ta den ut av vaskemaskinen igjen, men det gikk kjempebra!


Nå kjennes kjolen myk og pusete ut, og mønsteret har blitt tettere. Sara ble glad i kjolen sin igjen, og hadde den på seg da hun var i barnehagen og feira bursdagen sin =)

onsdag 16. mars 2011

Endelig ute av skapet!

...og da er det OL-genseren jeg snakker om hvis noen skulle være i tvil *fnis*

Dette er genseren jeg fikk sjansen til å korte ned, og som dere ser så sitter den nå helt perfekt! Yay!

Selv om jeg følte meg rimelig sikker på at nedkortingen gikk greit er det alltid en lettelse å få bekreftelse på at både jeg og eier syns den sitter helt som den skal. Puh. Det er jo litt skummelt å gå løs på andres håndarbeide med saks ;-)

Takk for flott bilde og hyggelig ord, Helge! Håper du får mye glede av genseren fremover =D

mandag 14. mars 2011

Hva gjør man på Gran Canaria?

Strikker ullsokker såklart! =D

Lillesnuppa og jeg har vært en uke i San Agustin, og kost oss med sol, varme, litt bading og selvfølgelig: strikking. Reiste sammen med mine foreldre og et vennepar av dem.

Det var litt regn om natta, og litt i overkant med vind, men ellers hadde vi det helt topp! Kom hjem like bleik som da jeg dro, men det er av eget valg. Noen soltilbeder har jeg aldri vært.

Sokkene ble ikke ferdig før jeg kom hjem, men så trengte hun jo ikke ullsokker på ferie heller. Hm, eller gjorde hun det? Når jeg tenker meg om så gikk hun jo stadig rundt med tova ulltøfler innendørs, det var jo så kaldt på flisene ;-)

Vel hjemme fikk jeg gjort unna de siste rundene på den siste sokken ihvertfall, og de ser ut til å sitte helt perfekt. Ingen lange, nedsklidde sokker da jeg henta henne i barnehagen i dag heller, så disse får topp karakter fra meg ihvertfall. Juhu =D

The facts:
Garn: Sandnes Fantasy, delt i to for å få det tynt nok.
Mengde: 20g
Pinnenr: 2 mm
Mønster: Tåoppsokker, egen vri.

Denne gangen syns jeg sokkene blei så bra at jeg faktisk har lyst til å dele enda mer garn, men jeg får prøve å styre meg =p

fredag 4. mars 2011

Mmmm, yummi!

Sara og jeg skal snart på ferie, så jeg var innom lekebutikken for å kjøpe noe småtteri hun kan underholde seg med på flyet og sånn. ...også dro jeg innom garnbutikken og kjøpte leker til meg selv ;)

Det blei ei plate Regia stoppegarn til å prøvestrikke hæl og tå på sokker av, og to nøster til med Sandnes fantasy - bare fordi de er så fantastisk deilige! =D

torsdag 3. mars 2011

Mishandling av genser

Tok på meg et oppdrag med å forkorte en genser, og det gikk forholdsvis fort og greit. Planen jeg hadde tenkt ut på forhånd fungerte fint, selv om det selvfølgelig måtte noe tilpasning til underveis.

Første bilde viser hvordan den så ut før saks og nål. Den er ca 10cm for lang i bolen.


På bilde nr 2 har jeg tråkla rundt med merketråder (tykk rød og tynn rosa) gjennom de to radene som skal erstattes. Disse radene er helt like i mønsteret. Stykket mellom trådene skal klippes vekk, men jeg tenkte det ville være best å maske sammen først.

Valgte å ta vekk det nederste stykket for å få vekk en liten feil i mønsteret nederst i siden.

Sammenmaskingen måtte bli med to tråder siden det er et tofarget mønster. Hadde ikke hvitt restegarn, så jeg trakk ut et par runder fra genseren (mellom merketrådene såklart ;) ). Det hvite garnet er derfor litt krøllete =)

Brukte to butte nåler og masket sammen raden under og over merketrådene. Hadde hele tiden de radene som var merket som mal for hvilken farge jeg skulle bruke, så jeg trengte ikke se i mønsteret. Her er det viktig å ikke stramme trådene!

Jobben med å klippe vekk det som var ekstra viste seg å bli litt større enn jeg hadde trodd. I teorien skulle jeg kunne bruke merketrådene til å finne rett masker å klippe i med jevne mellomrom rundt hele, for så å dra ut trådene til slutt. Men dessverre hadde jeg ikke klart å unngå å stikke gjennom garnet underveis, så det måtte litt pirking til for å få det til å løsne.

Ferdig sammensydd!
Brukte dampstrykejern lett på vranga til slutt.

Tidsforbruk: vet ikke, men pusla med det litt fra og til, og blei ferdig i løpet av en dag. Absolutt overkommelig og vel verdt jobben hvis en først har laget noe som endte opp for langt.

Jeg er fornøyd med resultatet selv, så da gjenstår det bare å se hva eieren mener =)