søndag 19. desember 2010

Toving av New Zealand lammeuld

Strikka en prøvelapp for noen dager siden, med planer om å tove den i maskin for å se hvordan det blir. Men det er aldri godt å vite hvordan et garn tover, så jeg syns det var skikkelig skummelt å hive den i vaskemaskinen. Prøvelapp eller ei, det ligger mye arbeid bak, og da er det tragisk å finne igjen en liten ullklump når programmet er ferdig. Men etter en hard diskusjon med meg selv tok jeg mot til meg. Ga den en omgang med Milo på 40 grader - sammen med utedressen til mini - for riktignok kunne den bli ødelagt, men det ER jo en prøvelapp og hvis den ikke tåler såpass blir det for risikofyllt å strikke et plagg for toving uansett.

Det viste seg at jeg hadde ingenting å bekymre meg over. NZ lammeuld tover sånn passelig mye, faktisk tåler det ganske mye. Resultatet var akkurat som jeg hadde ønska meg: mykt og pusete, maskene ble jevne og fine, og ikke minst strukturen og elastiteten i strikkinga var der fortsatt. Suksess mao =D

Garn: New Zealand Lammeuld
Pinnenr: 4 mm
Mønster: Et stykke med glattstrikk, litt rillestrikk og øverst et par-tre forskjellige fletter og et enkelt hullmønster.

Tovet i maskin på vanlig program, 40 grader og med Milo. La ved en utedress i str 98.

Fikk litt merkelige mål i forhold til før-målene, så det enkleste er nok å beregne maskefasthet på ferdig tova strikk og forholde seg til det i stedet for å bruke målebånd mens jeg strikker.

Krymping i %:
Glattstrikk i bredden: ca - 8 %
Glattstrikk i høyden: ca - 15 %
Rillestrikk i bredden: ca - 7 %
Rillestrikk i høyden: ca + 10 % (ja du leser riktig, rillene vokste i høyden!)
Flette over 4m: krympa ca 14 % i bredden
Flette over 6m: krympa ca 24 % i bredden

4 kommentarer:

 1. Hei Mette, mye flott du lager. Kjolen i Kauni var jo bare kjempelekker ;o) Hvor kjøper du Kauni garn ? Ukjent for meg. Ha en flott førjulsuke ;o)

  SvarSlett
 2. Takk Smarie =) Jeg er så heldig å ha en slektning med familie i danmark, så hun kjøper med Kauni for meg når jeg ikke klarer å motstå fristelsen lenger ;) Ellers skal jo Mauds garn få inn Kauni nå.
  Kos deg med jula du også =D

  SvarSlett
 3. Litt av en prøvelapp!! Så grunding du er, blir skikkelig imponert her. Det ser ut som ett supert garn!

  SvarSlett
 4. En deilig jul ønskes deg og dine! =)
  Stor klem m og Ebba

  PS! Er første gang jeg hører om rillestrikk som vokser i høyden ved toving! *ler*

  SvarSlett