fredag 8. oktober 2010

Omatt og omatt...

I forrige nr av Norsk Husflid står det en oppskrift på en utrolig flott barnegenser. Den har et bredt mønster med fletter og hullmønster foran og bak, heklekanter og hette. Fikk lyst til å strikke den til lillesnuppa, men med garn fra lageret i stedet for å kjøpe inn nytt. Er det noe jeg har nok av så er det garn!


Gjorde ikke så mye research på hvilket garn som ble brukt i oppskriften - noe jeg fikk angre på senere - men noterte meg pinnestørrelse og at de brukte to tråder. Satte igang med dobbel tråd lanett på tykke pinner, og så ganske fort at dette kom til å bli en fin genser. Til meg ;) Men det hadde jeg ikke nok garn til, og ikke hadde jeg lyst til å strikke genser til meg selv heller, så frem med mønsteret og søke frem garnforslagene på nett. Oppdaget at riktignok var det en babyullvariant i den ene tråden, men det andre var tynn mohair/polyamid! Ikke rart det blei for stort.


Rett i tenkeboksen og roting i garnlageret. Kom på at jeg fortsatt har en del rester av mohair/silke i omtrent samme tykkelse som jeg antar garnet i oppkriften har, så dette ble funnet frem. Har kjøpt en del forskjellige farger i New Zealand Lammeuld i år, og det viste seg at en av rødfargene var midt i blinken sammen med den ene mohair/silke-resten min. Riktignok hadde jeg bare 100g lammeuld og 70g mohair, men begge garnene er drøye så jeg tenkte pytt, vi prøver!


Først måtte jeg rekke opp mohair-restene mine, for de var selvfølgelig brukt i en gammel prøvelapp og dessuten strikket med dobbel tråd. Dette garnet er et h****** å rekke opp, men jeg hadde flaks og fikk nøsta det opp uten så altfor store problemer. Så satte jeg igang med å strikke genser, men da jeg hadde kommet 4-5cm over sammenstrikking av for- og bakstykke syns jeg det så mistenkelig stort ut igjen! Enda en genser til meg? Vel, det var ikke det jeg hadde tenkt å lage, så her måtte det måles og beregnes etter alle kunstens regler. Fant ut at det hadde blitt mye løsere enn det skulle, men syns mønster og alt så fint ut. Var overbevist om at det ville bli passe stort om jeg gikk ut fra maskeantallet til den nest største størrelsen i oppskriften men cm-målene til den største.


På'n igjen. Rekke opp til litt nedenfor splitten, strikke ivei med friskt mot. Dette er jenta si som har strikka feil før og har sort belte i å rekke opp! Strikking av bolen gikk helt supert, og jeg klarte å komme opp til starten på raglanfelling med bare 49g lammeuld. Strikka første erme opp til raglan, og denne gikk det med 15g til. Kjapp hoderegning vil si ca 80g brukt når jeg skal begynne sammenstrikking av bolen og ermene. Mao 20g igjen - som er altfor lite til resten av genseren. Jaja, mer garn må skaffes, men den tid den sorg.


For morro skyld tok jeg frem målebåndet da jeg hadde kommet halvveis med erme #2, og skrekk og gru! Mønsterpartiet på bolen, som i følge mønsteret skulle være 27cm bredt men jeg hadde fått til å bli ca 30 da jeg begynte på genseren var plutselig bare 23-24cm! Overvidden mangler plutselig 12cm!


Rimelig nedslått måtte jeg legge bort hele prosjektet, for her måtte noe gjøres. Skulle jeg ta sjansen på at det ville utvide seg nok etter blokking? Eller skulle jeg rekke opp og strikke på nytt? Tykkere pinner? Etter mye om og men innså jeg at her nytter det ikke å gjette, så en prøvelapp må til. Har jo både lammeuld og mohair i andre farger, så nå har jeg begynt på en stor lapp (84m) for å få med hele mønsterpartiet. Når den blir sånn passelig stor skal jeg vaske og blokke den før den skal få ligge og kose seg en ukes tid - sånn for å være sikker! Så får vi se om jeg må rekke opp genseren eller om jeg kan fortsette der jeg slapp =) Lillesnuppa skal få ny genser!


Her er status nå, halvferdig genser i rødlilla og prøvelapp i blå/lys grå:

2 kommentarer:

  1. For en jobb da! Men mønsteret på genseren var helt nydelig, så skjønner at det er verdt det ;)

    SvarSlett
  2. For en nydelig genser dette blir! Utrolig fint mønster. Har ikke lært meg å strikke fletter jeg, tar det ikke fryktelig lang tid?

    SvarSlett